Sevdah iz podalpskih begunskih centrov

Letos mineva trideset let od prihoda pregnancev iz Bosne in Hercegovine v Slovenijo. Vrhunec dogodkov ob obletnici bo koncert legendarnih bosenskih begunskih skupin Vali in Dertum v preddverju Križank.


V tokratni Etnofoniji se bomo s časovnim avtobusom odpravili v devetdeseta leta prejšnjega stoletja. Pred nekaj več kot tremi desetletji, leta 1991, je ob osamosvojitvi Slovenije in Hrvaške razpadla nekdanja skupna država. Razpad se je hitro prevesil v vedno bolj krvavo nočno moro. Avgusta 1991 so spopadi med uporniškim srbskim prebivalstvom, ki je zavračalo novo hrvaško državo, in njenimi oblastmi prerasli v vojno, ki je v štirih letih terjala več kot 20.000 življenj. Že do konca leta 1991 je Hrvaško zapustilo dobrih 150.000 beguncev.  Aprila 1992 je požar državljanske vojne zajel še Bosno in Hercegovino. Bilanca triinpolletne morije v njej je bila še bolj krvava: dobrih 100.000 žrtev in več kot dva milijona razseljenih oseb in beguncev. Okoli 70.000 si jih je poiskalo zatočišče v Sloveniji. Med njimi so bili tudi mladi bosenski študenti. Številni so se znašli ujeti za zidovi begunskih centrov – nekdanjih vojašnic in delavskih domov. Iz želje po pobegu iz neprijaznega vsakdana, ki so ga vsak dan preplavljale mračne novice iz domovine, se je marsikateri od njih začel ukvarjati tudi z glasbo. Preigravali so različne glasbene zvrsti. V sredinah z bolj poglobljenim glasbeniškim zaledjem so se začeli vedno bolj navduševati nad staro bosensko urbano tradicijo sevdalink. Prva odmevna zasedba mladih beguncev, ki je preigravala tudi sevdalinke, je bil ansambel Váli, ki se je že leta 1993 pojavljal na begunskih in humanitarnih koncertih po Sloveniji. Za dvajsetčlansko zasedbo se je na skupnih nastopih zagrel legendarni prekmurski kantavtor Vlado Kreslin. Koncertom so sledila skupna snemanja v studiu. Z njih se je na poznejših Kreslinovih nosilcih zvoka znašla tudi ena najbolj priljubljenih sevdalink »L’jepi su mostarski dućani«.
Večina novonastalih zasedb iz vrst mladih bosenskih beguncev je imela inkubator v Vodnikovi domačiji v Ljubljani, ki je izdatno spodbujala njihovo ustvarjalnost. Leta 1995 je skupina mladih glasbenikov v begunskem centru nasproti ljubljanskega nakupovalnega središča BTC osnovala zasedbo Dèrtum, ki je igrala pomembno vlogo pri razvoju sodobne etno glasbe na Balkanu. Tudi Dertum je bila sprva ohlapna zasedba štirih glasbenikov in treh pevk. Lotila se je izključno sodobnega branja etno glasbe iz Bosne in Hercegovine in Makedonije. Posnetek njenega koncerta v ljubljanskem KUD France Prešeren konec leta 1996 je ostal ohranjen vse do danes, saj je izšel na njenem že lep čas antološkem albumu prvencu. V Dertum se je zbrala dovolj močna ekipa izvajalcev. Njena pevka Aida je pozneje postala prvakinja sarajevske Opere. Že nekaj let pokojna pevka Farah se je vrnila študirat nazaj v Sarajevo in se tam s somišljeniki, med katerimi je bil tudi poznejši pomembni predstavnik sodobnega sevdaha Damir Imamović, lotila poglobljenega proučevanja sevdalink. Prav iz krogov njihove »Sevdah Ripablik« se je razvila bosenska sevdah etnofuzijska šola. Tretja pevka Maida je ostala v Ljubljani in  nastopa z etnofuzijsko skupino tAman, ki je pred leti izdala odmeven album. Slovensko-makedonski bobnar in tolkalec Marjan Stanić se pojavlja v mnogih odmevnih domačih jazzovskih in etnoglasbenih projektih.
Letos mineva trideset let od prihoda pregnancev iz Bosne in Hercegovine v Slovenijo. Trpko obletnico obeležuje niz dogodkov, ki se večinoma odvijajo v Vodnikovi domačiji. Njihov vrhunec bo koncert v sredo, 4. maja, v preddverju Križank. Na njem bosta po dolgih letih na oder spet stopili legendarni bosenski begunski skupini Vali in Dertum v matičnih zasedbah. Pridružila se jima bosta Vlado Kreslin in Damir Imamović.

Poslušanje:

1. L’JEPI SU MOSTARSKI DUĆANI Vlado Kreslin & Vali
2. MOJ DILBERE (V ŽIVO) Dertum
3. TELAL VIČE Dertum
4. POD TUZLOM SE ZELENI MERAJA Dertum
5. AZRA (V ŽIVO) Dertum
6. BENTBAŠA (V ŽIVO) Dertum


Komentiraj

Design a site like this with WordPress.com
Začnite